Ce se intampla cu nivelurile de hormoni in menopauza?

In orice etapa a vietii, majoritatea proceselor fiziologice din corpul feminin apar sub influenta factorilor hormonali. In perioada pubertatii sub influenta hormonilor adecvati, este stimulata cresterea si dezvoltarea organelor sistemului reproducator, precum si a glandelor mamare.

Substantele active biologic care formeaza sanatatea reproducerii feminine includ estrogenul, hormonul stimulator al foliculilor, progesteronul si hormonul luteinizant.

Raspunsul la intrebarea despre nivelul hormonilor in timpul menopauzei scade, nu se pot mentiona decat estrogenii. La femeile cu varsta peste 35 de ani, procesul de inhibare a productiei acestor substante biologic active incepe in organism. O scadere a concentratiei de estrogen este doar legatura primara intr-o cascada de reactii biologice care apar in menopauza.

Urmatoarea etapa a modificarilor involutive este inhibarea productiei de niveluri hormonale ale menopauzei progesteronice, care la randul sau stimuleaza procesul de actualizare a membranei mucoase a cavitatii uterine si a endometrului. In timp, grosimea endometrului scade, ca urmare a disparitiei conditiilor necesare pentru debutul menstruatiei.

In stadiul final al menopauzei, ovarele feminine inceteaza sa indeplineasca o functie producatoare de estrogen.

Lasa un comentariu