Masinile de spalat din trecut si prezent

Masinile de spalat de astazi automatizeaza aproape tot ceea ce trebuie sa faci pentru a iti spala rufele, dar cum mai exact curata ele hainele?

Unul dintre primele lucruri pe care oamenii le observa despre tine este ceea ce porti. Acest lucru nu se refera doar la stilul vestimentar si cum iti asortezi hainele intre ele, ci si cat de curate sau murdare sunt aceste haine pe care le porti. Doarece hainele noastre sunt atat de importante pentru noi, de obicei acordam destula energie faptului de a le pastra curate si de a le spala cum trebuie la masina de spalat ieftina si buna pe care o detinem.

Cea mai obisnuita metoda de a ne curata hainele si lenjeria este curatarea umeda sau folosirea apei si a unui tip de sapun. In schimb, curatarea chimica utilizeaza anumite substante chimice sau dispozitive cu ultrasunete pentru a slabi si a elimina murdaria si petele fara apa.

In timp ce curatarea uscata se face de obicei la magazinele profesionale de curatatorie chimica, curatarea umeda se face de obicei acasa sau la o spalatorie in regim de “auto-servire”.

Masina de spalat in sine a devenit o parte importanta, chiar vitala, intr-o gospodarie, atunci cand vine vorba de spalat rufe.

Particularitatile masinilor de spalat din trecut

Am parcurs un drum lung in automatizarea spalarii rufelor. Masina de spalat a fost patentata in anii 1860 si a constat intr-un dispozitiv de mana care freca hainele intre doua placi de spalare in interiorul unui recipient din apa fierbinte si sapun.

Union Wringer a fost brevetat doi ani mai tarziu si a fost atasat la masina de spalat ca un mijloc de a sterge hainele dupa terminarea spalarii. Acest design a fost una dintre numeroasele inventii similare din secolul al XIX-lea, care au fost numite intr-o oarecare masura la comun “masini de spalat” cu mult inainte de a se fi folosit in aceasta industrie energia electrica.

Particularitatile masinilor de spalat din prezent

Masinile de spalat de astazi functioneaza pe baza aceluiasi principiu pe care au functionat masinile de spalat ale trecutului. Ele indeparteaza murdaria din haine si lenjerie cu apa si sapun si in acest proces clatesc si storc cat mai multa apa.

Masinile de spalat moderne sunt totusi aproape complet automatizate. Acestea au facut ca motoarele electrice sa faca munca grea inca de la inceputul secolului al XX-lea si exista sanse mari ca in prezent sa nu mai folosesti o masina de spalat care sa nu aiba un ciclu de centrifugare integrat.

Lasa un comentariu