Sfaturi de calcat pentru diferite tipuri de tesaturi

Fie ca detii o statie de calcat fie ca iti netezesti hainele cu un fier de calcat, este un lucru bine cunoscut ca pentru majoritatea dintre noi, calcatul acestora este o corvoada. Nu este o sarcina care se realizeaza chiar atat de rapid si folosirea statiei de calcat pentru o lunga perioada de timp poate fi destul de obositoare fizic (si, pentru unii, psihic).

Exista diferite tipuri de tesaturi si haine, astfel ca fiecare necesita o abordare specifica de calcare, in timp ce anumite articole si materiale necesita ingrijiri suplimentare din partea unei statii de calcat.

Sfaturi pentru netezirea hainelor cu o statie de calcat: fibrele naturale

Deoarece fibrele naturale includ o gama larga de tesaturi, cum ar fi bumbacul, lana, lenjeria sau matasea, exista reguli diferite care ar trebui respectate pentru fiecare dintre ele.

Bumbacul

Articolele din bumbac sunt cu siguranta cele mai usor de netezit cu o statie de calcat de preferat marca Philips, deoarece rezista la temperaturi ridicate de calcat si le vei reduce cutele in cateva minute. In schimb, nu poti folosi temperaturile inalte pe tesaturi din bumbac, cum ar fi muslinul, care trebuie tratat cu atentie suplimentara, la fel ca bumbacul ceros care trebuie calcat in interior.

Panza

Panza este chiar mai rezistenta la caldura unei statii de calcat decat bumbacul, dar se pateaza foarte usor in timpul procesului. Protejeaza articolele din panza cu o carpa de bumbac umezita cu apa si cateva picaturi de vin alb, apoi apasa cu fierul sau statia de calcat fierbinti pentru a elimina acest efect nedorit.

Lana

Lana trebuie intotdeauna sa fie netezita pe interior cu o statie de calcat si cu o carpa umeda ca protectie. Si in cazul materialelor din lana, te poti folosi de o carpa de bumbac inainte de a folosi fierul sau statia de calcat.

Matase

Acopera articolele realizate din matase pura cu o foaie de hartie inainte de a le calca. In orice caz, apasa numai fierul sau statia de calcat pe suprafata de matase o singura data, altfel materialul va fi ruinat. Daca articolul de matase are o tesatura libera, utilizeaza o “bariera” din lana inainte de a il calca.

Satin & catifea

Atat satinul, cat si catifeaua, fie ca rezulta din bumbac, matase sau tesaturi artificiale, trebuie calcate in interior cu o statie profesionala. Cand calci un material de catifea, este indicat sa il pozitionezi in apropiere de uscator si sa il usuci imediat in cazul in care devine umed in timpul calcatului cu abur, in caz contrar va deveni permanent colorat odata ce treci din nou cu fierul peste materiale.

Daca urmezi aceste sfaturi, nu vei avea niciodata probleme.

Lasa un comentariu